Nyílástípusok

A funkcionális és felhasználóbarát nyílástípusok alkalmazása igen fontos követelményeket jelent, amelyeket figyelembe kell venni épületének tervezési fázisában. A Reynaers ablak- és ajtórendszerek a nyílásmegoldások széles választékban kaphatók, kielégítve gyakorlatilag az összes lehetséges igényt. Ennek eredményeképpen maximálisan felhasználóbarát megoldásokat tudunk szállítani.

SZÉLESKÖRŰ VÁLASZTÉK

Egy ablak vagy ajtó nyitási módját hozzá kell illeszteni egyrészt az adott szerkezet épületen belüli elhelyezéséhez, másrészt pedig az Ön által tervezett használathoz. Ez gyakran más és más minden egyes épülettípus esetében, és függ a végfelhasználó követelményeitől is. A Reynaers - köszönhetően a széles nyílászáró szerkezet kínálatának - meg tud felelni minden egyes követelménynek. 

NYÍLÁSZÁRÓ TÍPUSOK, ABLAKOK

 
BEFELÉ NYÍLÓ ABLAKOK
 • Nyíló vagy oldalsó rögzítésű ablak: az ablakszárny teljesen kinyitható.
 • Bukó-nyíló ablak: ezt a típusú ablakot első pozíciójában teljesen ki lehet nyitni, a második pozíciójában pedig megdönthető (szellőztetés).
 • Bukó-nyíló ablak: ezt a típusú ablakot meg lehet dönteni szellőztetés céljából. Második pozíciójában teljesen kinyitható.
 • Dupla szárnyas ablak: ez a típus két ablakszárnnyal rendelkezik. Az első ablakszárny felszerelhető egy oldalsó rögzítésű, nyíló/bukó vagy bukó/nyíló mechanizmussal. Ha kioldják a záró reteszeket, illetve a központi záró mechanizmust, akkor a második szárny oldal rögzítésű pozícióban nyitható.
 • Alul rögzített vagy bukó ablak: ez az ablak típus vagy egy kilinccsel vagy egy rugós retesszel van felszerelve. A kilincs vagy a rugós retesz segítségével az ablakszárny bukó pozícióba állítható.
KIFELÉ NYÍLÓ ABLAKOK
 • Nyíló vagy oldalsó rögzítésű ablak: az ablakszárny kifelé nyitható. A nyitás végrehajtható manuálisan, illetve egy orsó vagy lánc meghajtás segítségével.
 • Felül rögzített ablak: az ablakszárny kifeje nyitható. A kinyitott ablakszárnyat rögzíteni kell egy rögzítő elem segítségével.
 • Felül rögzített, kifelé nyíló ablak: az ablakszárny kifelé nyílik, korlátozott nyitási szögekkel.
TOLÓABLAKOK
 • A tolóablak oldalra tolva nyitható ki egy vagy két sín segítségével; 
 1. Az egysínes változat egy mozgó részből és egy rögzített üvegezett elemből áll. Az üvegezett elem közvetlenül a külső keret profilra van rögzítve, egyszerű látványt keltve. Az egysínes tolóelem elrejthető a falban is attól függően, hogy mely rendszert választja.
 2. A kétsínes változat 2 azonos kinézetű üvegezett elemből áll, esztétikus tolóajtó látványát keltve.
 3. A 3 és 4 sínes változatok a külső keretben további sínekkel rendelkeznek, ami lehetővé teszi több nyíló rész telepítését. Ezzel a megoldással igen érdekes módon fokozni lehet a tolóelem nyitható területét.
HARMONIKA ABLAKOK
 • Az összecsukható ablakszárnyak szétnyithatók egy adott nyitási sorrendben. Az összecsukható ablakrendszer a lehető legnagyobb nyitott területet képes biztosítani. E rendszer esetében az üvegezett elemeket rá lehet hajtani a belső vagy a külső falra egy sín segítségével.

 

NYÍLÁS TÍPUSOK, AJTÓK

 
BEFELÉ ÉS KIFELÉ NYÍLÓ AJTÓK
 • Egyszárnyas ajtó: befelé vagy kifelé nyíló.
 • Dupla szárnyú ajtó: a kétszárnyú ajtó két részből áll, melyek nyitási sorrendje meghatározott. Az ajtó rendelkezik egy kilinccsel, az ajtókeretre pedig záró reteszek, illetve központi zár van szerelve.
 • Forgóajtó: az ajtó egy központi tengely körül forog, ez lehetővé teszi azt, hogy mind befelé, mind kifelé kinyitható legyen.
TOLÓAJTÓK
 • Tolóajtó: ebben az esetben az ajtót tolómozgással lehet kinyitni egy vagy több sín segítségével.
 1. Az egysínes változat egy mozgó részből és egy rögzített üvegezett elemből áll. Az üvegezett elem közvetlenül a külső keret profilra van rögzítve, egyszerű látványt keltve. Az egysínes tolóelem elrejthető a falban is attól függően, hogy mely rendszert választja.
 2. A kétsínes változat 2 azonos kinézetű üvegezett elemből áll, esztétikus tolóajtó nézetet keltve.
 3. A 3 és 4 sínes változatok a külső keretben további sínekkel rendelkeznek, ami lehetővé teszi több nyíló rész telepítését. Ezzel a megoldással igen érdekes módon fokozni lehet a tolóelem nyitható területét.
 • Emelő-toló ajtó: az ajtószárnyat pár milliméterrel meg kell emelni azt megelőzően, hogy az ajtót oldalra lehessen tolni. Ennél a megoldásnál kisebb erőfeszítés szükséges az emelő-toló ajtók nyitásához és csukásához.
 • Thermofront: az ajtó egy bukó állványba szerelhető szellőztetés céljából. Oldalra is tolható, hogy a teljes nyílás rendelkezésre álljon.

 

HARMONIKAAJTÓK
 • Az összecsukható ajtók egy belépő ajtóval rendelkeznek, amely kombinálva van összecsukható ajtókkal. Ezeket az ajtókat egy adott nyitási sorrendben lehet kihajtogatni.
 1. Az összecsukható ajtórendszer a lehető legnagyobb nyitott területet képes biztosítani. E rendszer esetében az üvegezett elemeket rá lehet hajtani a belső vagy a külső falra egy sín segítségével.