Skip to main content
City landscape with twin skyscrapers
04 Mar 2022

Alumínium, újraírja a játékszabályokat az építészetben

Az építészet inspirál, meghatározza a trendeket és segít formálni világképünket. Nem meglepő, hogy az olyan sokoldalú anyagok, mint az alumínium, hozzájárultak a legszebb és legfenntarthatóbb építészeti projektek létrehozásához. Megvizsgáljuk az alumínium építészet eredetét.

Az építészetben az alumínium képes megvalósítani azt, amit más általános építőanyagok, például a tégla és a fa nem. Erős, mégis könnyű, ellenáll a korróziónak, végtelen alkalommal újrahasznosítható, és szinte bármilyen formára alakítható. Az évek során az alumínium a kortárs építészet forradalmasításának egyik hajtóereje volt. Megmutatjuk, hogy építészek, gyártók és lakástulajdonosok generációi miért dolgoztak és miért részesítik még mindig előnyben az alumíniumot.

A szerény kezdetektől a mérföldkőnek számító eredményekig

A 20. század elején az alumíniumot a költségek miatt nem használták széles körben az építészetben és a mérnöki alkalmazásokban. Az 1920-as években a gyártási folyamatok innovációjának köszönhetően azonban az alumínium ára 80%-kal csökkent, ami rengeteg lehetőséget nyitott meg. A fém népszerűvé vált a szerkezeti alkalmazásokban és számos építőelemben való felhasználásban. Az ajtók, ablakok, tolórendszerek, tetőszerkezetek, napellenzők és függönyfalak esetében egyaránt változást hozott.

Az évek során az alumínium a kortárs építészet forradalmasításának egyik mozgatórugója volt.

Az alumínium hamarosan híres építészeti remekművekben, például a New York-i Empire State Buildingben is megjelent. Az 1931-ben elkészült épület 1970-ig a világ legmagasabb épülete maradt. Alapszerkezete és elemei alumíniumból készültek, a belső tér és az előcsarnok is ezzel az anyaggal készült.



A 20. század közepén az ikonikus építészek széles körben kísérleteztek az alumíniummal. Az anyagot alkalmazó modernista építészet érdekes korai példája az Aluminaire House, az első teljesen fémből készült ház az Egyesült Államokban, amelyet Lawrence Kocher és Albert Frey tervezett. A kaliforniai Palm Springsben található ház teljes egészében adományozott anyagokból készült, és mindössze tíz nap alatt épült fel. Világhírű példa, amely az alumíniumban rejlő korlátlan lehetőségeket mutatja be.

A zöld épületek határainak feszegetése

Az alumínium a 21. században is folytatta a határok feszegetését. A modern alumíniumötvözetek könnyedén elbírják a nehéz üvegek súlyát, és közben maximális nappali fénybeáramlást biztosítanak. A mai felhőkarcolók üveg és alumíniumkeretek kombinációjával a gravitációt meghazudtoló formákat és magasságokat érnek el - jelentősen csökkentett szén-dioxid-kibocsátás mellett.

Mivel egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a zöld építésre és az energiahatékonyságra, az emberek világszerte az alumíniumot, mint az egyik leginkább fenntartható építőanyagot részesítik előnyben. Rendkívüli tartósságának köszönhetően az alumínium bármilyen éghajlaton használható, és még mindig kiváló védelmet nyújt. Az alumínium ablakokban alkalmazott szigetelési technológia a jövőbe mutató válasz a legtöbb alacsony energiaigényű követelményre.

Aluminaire House, black and white.

Ráadásul a termék életciklusának végén a fém beolvasztásával új alumínium készül, minőségromlás nélkül. Ennek a végtelen újrahasznosíthatóságnak köszönhetően az alumínium szerkezetekben gazdag épületek számos fenntarthatósági díjat nyertek, köztük LEED Platinum és BREEAM Outstanding díjakat. Ez teszi az alumíniumot az optimális zöld építési alapanyaggá minden projekthez, beleértve az önét is.

Szerzői jog

Axis Towers - Nino Mosulishvili, Nikoloz Kilasonia, Alexander Meshevidze, Gega Astakhishvili (építészek); Tamar Digmelashvili (fényképész)

Perth Arena - ARM Architecture & CCN Architects (építészek), Stephen Nicholls (fényképész)